Spring naar content

Project ‘Poëzie in portret’

Eén van de projecten tijdens de Huygensdagen ging over de ouders van onze leerlingen. Tijdens het project ‘Poëzie in portret’ hebben leerlingen uit 4 havo en
4 vwo namelijk een gedicht over hun ouders geschreven.
Om tot dat gedicht te komen, heeft de docent Nederlands eerst veel vragen gesteld. Dat was bedoeld om het reservoir aan opgeslagen beelden en herinneringen aan te boren, om herinneringen boven water te krijgen. De docent gaf de leerlingen ook de gelegenheid om antwoorden van elkaar te horen. Daardoor kwamen leerlingen vaak met elkaar weer op ideeën.

Vervolgens hebben de leerlingen uit die herinneringen iets gekozen om over te schrijven en lazen we ter inspiratie klassikaal een paar gedichten. De opdracht was uiteindelijk om één of een aantal van de herinneringen te combineren met iets wat er in één van de bestaande gedichten gebeurt.

Het resultaat hebben we gebundeld in dichtbundels. Deze dichtbundels sturen we naar dichteres Tjitske Jansen. Zij komt op 4 februari 2020 in het kader van de poëzieweek een lezing geven en gaat meer vertellen over haar werk als schrijfster. Ze gaat vertellen hoe ze schrijfster geworden is, waar ze inspiratie vandaan haalt en hoe ze te werk gaat. Daarnaast leest ze voor uit eigen werk én uit het werk van onze leerlingen!